nekretnine Beograd
nekretnine Beograd
 
Dobro došli u malu školu prometa nepokretnosti.
U narednim nastavcima će biti izložene osnove prometa nepokretnosti, počevši od osnovnih ka specijalizovanim pojmovima i usko stručnim diskusijama.

Pet za pet:
Pet osnovnih stvari koji agent za nekretnine mora da ima i zašto ga je dobro angažovati:


1. Pregovaračke sposobnosti:
Agent za nekretnine mora imati nesporan talenat za pregovore, jer za razliku od kupaca i prodavaca može zanemariti emocionalni aspekt transakcije koja je u toku, koja uz iskustvo u radu dovodi do uspeha u pregovorima. To je deo tzv agentske službene dužnosti. Agent za nekretnine je osnovna vezivna karika između kupca i prodavca, njihov amortizer ili kišobran koji štiti drugu stranu od svih nepotrebnih informacija ili dezinformacija. Dobar agent je obučen za zastupanje klijenata i održavanje poverljivosti dostupnih informacija iz suprostavljenih interesa.


2. Agent – vaš filter-spam
Među stotinama nekretnina koje Vam se učine interesantnim, a koje imaju po mali milion informacija koje više služe da zbune nego da pomognu, pravi agent zna da izabere najbolje i najprikladnije onome što klijentu treba. Dakle, agent skraćuje vreme pretrage, poboljšava Vaše opcije kvaliteta pregleda baze, i uspešno dovodi do završetka posla.


3. Poznavanje teritorije- mikrolokacije
Mnogi klijenti se na žalost naknadno upoznaju sa infrastrukturom u novom kraju, i neretko budu jako razočarani. Na sve što Vas zanima o konkretnom kraju gde se nalazi tražena nekretnina, agent upoznaje klijenta, uz konkretne predloge za rešavanje određenih nedoumica.


4. Podrška od početka do kraja transakcije
Agent je dužan da svoje klijente maksimalno ispoštuje u granicama mogućeg i traženog, od idejne informacije o željenoj transakciji do realizacije kupoprodaje, ulaska u posed, isplate, uknižbe itd.. Takođe dobar agent treba da svom klijentu da preporuke za deo koji dolazi iza kupoprodaje, da objasni poreske olakšice ili obaveze, preporuči dobre majstore od poverenja i iskustva, banku itd...Agenti profesionalci imaju kompletnu mrežu svega onoga što treba klijentu u fazi kupoprodaje, i dužni su da svoje usluge ponude zainteresovanoj strani.


5. Obrazovanje i iskustvo
Da bi prodali ili kupili nekretninu ne morate da proučavate zakone, mislite na zamršenost tržišta, da poznajete građevinu ili arhitekturu, da ste vični bankarskom poslovanju itd...Ne morate znati sve! Ukoliko nazovete profesionalnog agenta za nekretnine, dobićete sve ono što Vas zanima od informacija u realno najkraćem mogućem roku, a Vi se možete prepustiti užitku proučavanja predloženih opcija i izboru najbolje.


Srećno sa odlukom.


Autor
Mr. Milić M. Đoković
iz knjige : Osnovi prometa nepokretnosti